Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, no array or string given in /home3/teatreeo/domains/fruitvliegjes.net/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Suzuki Fruitvlieg

Sinds een tijdje hoor je steeds meer de naam “suzuki-fruitvlieg” voorbijkomen. Wat is dit voor fruitvlieg? En waarom is daar zo’n ophef over?

Fruitvliegjes zijn normaal gesproken alleen een beetje vervelend, maar ze zijn verder niet schadelijk. De suzuki-fruitvlieg wordt echter wel als schadelijk gezien. Deze soort fruitvlieg komt uit Zuidoost Azië, maar is tegenwoordig ook in Nederland en België te vinden. Hmmm…Hoe schadelijk is deze fruitvlieg en hoe komen ze in Europa? Lees verder voor de antwoorden.

Schade door het fruitvliegje

Het buitenlandse fruitvliegje brengt voor de gezondheid net zoveel schade met zich mee als de gewone fruitvlieg die we kennen. Het probleem bij de suzuki’s zit hem echter in wat ze eten. De fruitvliegjes eten geen overrijp tot rottend fruit maar vers fruit! Het zijn vooral diverse soorten bessen, kersen, frambozen, aardbijen, pruimen, perziken, druiven en vijgen die erg te lijden hebben. In Amerika zijn al complete bessenoogsten aangetast. Ook grote delen van Europese kersen-, aardbeien- en frambozenoogsten zijn verwoest. Het nieuwe fruitvliegje is dus echt een probleem.

Bestrijding suzuki-fruitvlieg

Bestrijdingsmiddelen voor zacht fruit zijn moeilijk te vinden. Er wordt namelijk maar weinig toegelaten. De wel toegelaten bestrijdingsmiddelen hebben meestal niet genoeg effect om de fruitvliegjes te bestrijden. De nieuwe fruitvlieg kan een ware plaag vormen, dus moet hier echt iets aan gedaan worden.
Heerlijke frambozen
De fruitvlieg wordt als een serieuze bedreiging voor de fruitteelt beschouwd. De Nederlandse fruitsector heeft om die reden, op initiatief van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), het project “Beperking schaderisico Drosophila suzukii” gestart. Het project is op 1 januari 2013 gestart en zal lopen tot eind 2013.

Verspreiding van de suzuki-fruitvlieg

Het fruitvliegje komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië. Door handel en reizigers heeft het vliegje zich kunnen verspreiden naar andere delen van de wereld.

In 1980 werd het vliegje voor het eerst getroffen op Hawaï. Pas in 2008 werd het vliegje in Europa en Amerika aangetroffen. In Europa werd het fruitvliegje voor het eerst in Spanje gespot. Kort daarna volgden Frankrijk en Italië. In 2010 is het vliegje voor het eerst in België waargenomen en in 2012 in Nederland.

Kenmerken suzuki-fruitvlieg

Het kleine suzuki-vliegje lijkt erg veel op de gewone fruitvlieg. Ze zijn allebei klein (2 mm – 4 mm), hebben rode ogen en een lichtbruin lijfje. Het achterlijfje van de suzuki-vlieg is donkerbruin tot zwart. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is heel duidelijk te zien. De mannetjes hebben namelijk een donkere vlek in de top van hun vleugeltjes. De vrouwtjes hebben een sterke legboor waar ze eitjes mee leggen.

Naamgeving

De Latijnse naam voor suzuki-fruitvlieg is “Drosophila suzukii”. Deze soort fruitvlieg werd voor het eerst in 1931 door Matsumura beschreven. In Nederland heeft het fruitvliegje officieel de naam “suzuki-fruitvlieg” gekregen.

Bron: