Hoe kweek je fruitvliegjes? Fruitvliegjes kweken is niet moeilijk! Leer hier hoe je zelf fruitvliegjes kweekt.
De meeste mensen proberen van fruitvliegjes af te komen en te voorkomen dat ze in huis komen. Toch zijn fruitvliegjes soms erg gewild. Fruitvliegjes zijn een goede, gezonde voedingsbron voor kleine huisdieren zoals sommige vogels, kleine kikkertjes, hagedisjes, mieren, sommige vissen en babyreptielen die nog te klein zijn om grotere insecten te kunnen eten.
Fruitvliegjes kopen
Om fruitvliegjes te kunnen kweken, moet je eerst fruitvliegjes in huis hebben. Fruitvliegjes kan je in een dierenwinkel kopen. Natuurlijk kan je ook zelf fruitvliegjes lokken door ergens een overrijpe banaan of ander soort fruit neer te leggen. Het is dan alleen een kwestie van tijd wanneer de fruitvliegjes komen. Helaas kleeft er een ontzettend groot nadeel aan het zelf lokken van fruitvliegjes. Je hebt niet alleen je voeding voor je huisdieren, maar gelijk een hele vliegende kolonie in je huis rondvliegen en dat is meestal toch niet de bedoeling.
Fruitvliegjes zonder vleugels
Er bestaat een bepaalde soort fruitvlieg dat geen vleugels heeft. Deze soort koop je in de dierenwinkel. Een fruitvlieg zonder vleugels is gemakkelijk, want dan kunnen ze tenminste niet wegvliegen! De kans dat je hele huis vol met fruitvliegjes raakt, is een stuk kleiner wanneer je fruitvliegjes niet kunnen vliegen.
Fruitvliegjes kweken in stappen
Succesvol fruitvliegjes kweken hangt van verschillende factoren af. De temperatuur mag niet te koud of te warm zijn, het moet een beetje vochtig zijn, maar ook weer niet te nat, maar ook het aantal vliegjes waarmee je begint met kweken speelt een rol. Om met succes zelf fruitvliegjes te kunnen kweken heb je ongeveer 50 fruitvliegjes nodig.
Stap 1, de benodigdheden
Voordat je begint met fruitvliegjes kweken, heb je aan aantal spullen nodig. De spullen die je nodig hebt zijn:
- Ongeveer 50 fruitvliegjes (zonder vleugels)
- Voedingsbodem (verder uitgewerkt in stap 2)
- Houtwol of koffiefilter of een prop keukenpapier of een wc-rolletje
- Een pot met een hoogte van ongeveer 15 cm
- Een afsluiting voor de pot: panty of keukenpapier of een heel dun gaasje
Stap 2, de voedingsbodem
Om fruitvliegjes te kweken, hebben ze een goede voeding nodig. Er zijn allerlei verschillende recepten die je kunt maken om een goede voedingsbodem voor fruitvliegjes te krijgen. Alleen een stuk fruit kan ook goed werken als voedingsbodem, maar als er ook andere voedingsstoffen voor de fruitvliegjes beschikbaar zijn, zal het resultaat beter zijn. Wij hebben 2 goede recepten beschreven die je kunt gebruiken als voedingsbodem voor het kweken van fruitvliegjes.
Recept met slagroom en geprakte banaan
De ingrediƫnten die je voor dit recept nodig hebt, zijn:
- Geprakte banaan
- Scheutje melk, scheutje bier en een scheutje slagroom
- Heel fijne wortelrasp
- Havermoutvlokken
Bereiding
Meng de geprakte banaan, melk, bier, slagroom en wortelrasp goed door elkaar. Doe als laatste een eetlepel havermoutvlokken bij het prutje. Roer alles goed door elkaar tot dat het een papje wordt. Voeg meer havermout toe, als het papje te vloeibaar blijft.
Recept met warme appelmoes
De ingrediƫnten die je voor dit recept nodig hebt, zijn:
- Appelmoes
- 250 gram gemalen havermoutvlokken
- 25 Verse bakkersgist
- Lauw water
Bereiding
Los het gist op in het water, warm ook de appelmoes op. Doe de opgeloste gist, warme appelmoes en de gemalen havermoutvlokken in een kom en meng alles goed door elkaar. Meng net zolang totdat je een papje hebt. Dek dan de kom af met een natte theedoek en laat dit 1 nachtje staan zodat het kan gaan rijzen.
Stap 3, pot vullen
In deze stap kan de pot gevuld worden zodat de fruitvliegjes een goede leefomgeving hebben om zich in voort te planten. Als eerste doe je een laagje van de voedingsbodem in de pot. Bovenop de voedingsboden kan de koffiefilter ( of houtwol, een prop keukenpapier of een wc-rolletje) gelegd worden. Op de koffiefilter kunnen de volwassen fruitvliegjes gaan zitten en de maden kunnen zich er ontpoppen. Doe als laatste ongeveer 50 fruitvliegjes in de pot. Sluit de pot daarna snel af!
Stap 4, pot afsluiten
De pot kan je afsluiten met bijvoorbeeld een panty. De panty doe je strak om de pot heen en je sluit hem af met een elastiekje. Zet de pot op een redelijk warme plaats ergens in huis. Zet de pot niet buiten neer, want dan heb je kans dat er een wilde fruitvlieg in je pot komt. Als de wilde fruitvlieg vervolgens gaat paren met de ongevleugelde fruitvliegjes, heb je straks allemaal vliegende fruitvliegjes.
Als afsluitmateriaal kan ook keukenpapier of een speciaal gaasje gebruikt worden.
Stap 5, wachten
De vrouwtjes fruitvliegjes zullen direct allemaal eitjes leggen. Na ongeveer 1 week zijn de eitjes al uitgegroeid tot larven. Na nog een week wachten zullen de larven uitgegroeid zijn tot duizenden fruitvliegjes. Een deel van de fruitvliegjes kan je gebruiken om het hele fruitvliegjes kweek proces te herhalen. Het andere deel om je huisdiertjes eten te geven!